6.9.11

Моменти з минулого Львова.

For all English-speaking people, who have no idea what is this all about...
This project is about Ukrainian city Lviv and its history and architecture.
Sorry, guys, I have not managed to translate my texts to English yet (my English is a bit poor), but you can try to use Google Translate to get a clue what's going on :)


Інформація до фотографій зібрана з багатьох різних інтернетів, тому якщо в когось будуть якісь уточнення, то буду радий їх отримати в коментарях до цих фотографій на Пікасі. Клікнувши на фотографію вона розгортається на весь екран.
Всі фото всередині посту.

Друга частина проекту і ще 22 фотографії тут: http://www.nickolaykravtsov.com/2012/10/blog-post.html

Відео репортаж про цей фотопроект: http://www.youtube.com/watch?v=BbvVjOMektA

— Стопмоушн відеоролик про Моменти з минулого Львова

Тепер у Львові можна знайти відкритки з цими фото! :)



Вул. Валова.
Фото зроблене під час Другої світової війни після боїв за Львів. На фоні будинок побудований в 1910 році на замовлення відомого львівського лікаря-окуліста Теодора Баллабана. На першому поверсі в цьому будинку з 1912 року і по сьогоднішній день розміщується міська ощадна каса.



Проспект Свободи.
Пам'ятник королю Яну ІІІ Собєському був встановлений тут в 1898 році як герою Віденської відсічі. З того часу це місце стало улюбленим об'єктом для фотографій. В 1950 році пам'ятник був перевезений до Польщі і встановлений в Гданську.



Проспект Свободи.
Будинок банківського дому “Гауснер та Віоланд”. Будувався по частинам з 1809 по 1822 рік. Під час Другої світової війни був зруйнований. Згодом при відновленні будинку був надбудований четвертий поверх.






Початок вул. Зеленої. 1944 рік.
Радянські солдати ведуть бої під час Львівсько-Сандомирської операції, завдяки якій від німецьких військ було звільнено Західну Україну та частину Польщі. Операція була проведена дуже швидко, тому відступаючі німецькі війська навіть не встигли взірвати замінований ними Львів.



Вул. Словацького. Головна пошта.
Будинок головної пошти було побудовано в 1889 році на місці частини монастирського саду греко-католицької семінарії. Під час українсько-польської війни 1918-19 років будинок був сильно пошкоджений. В 1922 році провели його реконструкцію, під час якої змінили форму даху на ту, яку ми бачимо зараз.



Вул. Дорошенка.
Під час боїв за стратегічно важливий будинок головної пошти в 1918-19 роках значною мірою постраждали і сусідні будинки.



Площа Міцкевича.
Статуя Діви Марії колись стояла в сквері на місці пам'ятника Міцкевичу. Сам же пам'ятник Міцкевичу за проектом мав стояти майже там, де зараз є статуя Діви Марії, на місці круглої клумби на одній осі з оперним театром. Тим самим він мав стати урочистим завершенням проспекту Свободи з цього боку.
Проте саме під тим місцем проходить колектор Полтви і вже коли над ним почали закладати фундаменти він обвалився, через що і було прийняте рішення перенести пам'ятник в центр тодішньої Маріїнської площі.



Вул. Коперніка, 1. Пасаж Міколяша.
Побудований в 1901 році для фірми "Доктор Міколяш, Піч, Левинський і Спілка", якій належав будинок з аптекою на вул. Коперніка, 1. В пасажі розміщувались кафе і кав'ярні, два кінотеатра, різні торгові площі.
Пасаж Міколяша зруйнований 22 червня 1941 р. німецькою авіабомбою.



Проспект Свободи. Площа перед Оперним театром.



Площа Міцкевича.
За часів середньовіччя Полтва перед сучасною площею Міцкевича розділялась на два рукави і на невеличкому острові, який вони утворювали, з давніх часів була поставлена каплиця Божої Матері. Острівець той називався Марійний. В 1904 р. на цьому місці встановили пам'ятник А.Міцкевичу.



Вул. Винниченка. Обласна держадміністрація.
Адміністрація почала розташовуватись в цьому місці з 1921 року, коли тут було збудовано резиденцію губернатора. На куті з вул. Просвіти колись був двоповерховий будинок диліжансової пошти.



Вул. Коперніка.
Костел Св. Лазаря побудований в 1620–1670 рр.
На схилі нижче нього знаходиться криниця з двома кам’яними левами, які колись підпирали балкон старої львівської ратуші.



Вул. Промислова.
Будинки міської бойні, почали вказуватись на карті міста з 1920-х років. Про її важливість на той час вказує окрема залізнична гілка, прокладена до підприємства. Також про призначення будівель нагадують гіпсові голови корів, якими прикрашені фасади.



Проспект Шевченка.
В цьому будинку було міське казино, в залах якого часто відбувались бали різних міських товариств. В 1901 перед головним входом встановили пам'ятник польському поету К. Уєйському.



Пл. Міцкевича.
Будинок, на місці якого в 1912-1921 побудували найвищий на той час прибутковий будинок для найбагатшого львівського бізнесмена Йона Шпрехера. Цікаво, що в той час це будівництво супроводжувалось громадським обуренням та суперечками, схожими до сучасних обговорень нової будівлі Укрсоцбанку.



Пл. Міцкевича.
Після встановлення тут в 1904 році пам'ятника А. Міцкевичу площа за часів Польщі часто використовувалась для урочистого прийому важливих гостей міста та інших визначних подій. Якщо хтось знає, яка саме подія відбувається на фото — пишіть :)



Головний залізничний вокзал.
Так будівля виглядала по завершенні її будівництва в 1904 році.



Можна порівняти пропорції будівлі з одноповерховою та сучасною двоповерховою частинами.



Пл. Ринок.
Будівля на куті — Палац Любомирських, побудований в XVII ст. на місці п'яти давніх кам'яниць. Потім реконструйований в ХVIII ст. Саме з балкону цієї будівлі в 1941 році в окупованому німцями Львові був проголошений Акт відновлення Української держави. Довідавшись про це, Гітлер видав наказ негайно знищити рух Бандери.



Ріг вулиці Галицької та Братів Рогатинців.
Магазин одягу та тканин.



Пл. Соборна, вул. І.Франка.
Електричний трамвай в цьому місці почав ходити в 1909 році. Це був маршрут ŁJ. Тоді маршрути позначались буквами які означали кінцеві станції: Łyczaków—Janowska (зараз вул.Шевченка).



Помагайте визначити модель танка і автомобіля :)
UPD: Всім дякую, допомогли :) Танк - Т-28, машина схожа на БМВ-317 1938 року випуску.



Пл. Ринок, вул. Краківська, 1
На куті цього будинку розміщений барельєф "Всевидяче Око". В християнстві воно символізує Всевидяще Боже око, вписане в трикутник — символ Трійці. Пізніше цей символ стали часто використовувати масони, тому зараз він частіше асоціюється саме з їх організацією. Якщо хтось знає історію появи цього барельєфу на цьому будинку — пишіть, буду радий вашим коментарям :)



Гранд готель, пр. Свободи
Будинок готелю був збудований в 1893 році. Так як і в попередньому двоповерховому будинку, через браму готелю можна було пройти в пасаж Гаусмана (пров. Крива Липа), з яким вони утворювали єдиний комплекс.



Площа Галицька
Площа почала формуватись на місці, де була Галицька брама в оборонних мурах після їх знесення в кінці ХVІІІ століття. Наступні сто років на площі був базар. Сучасної конфігурації площа набула в кінці ХІХ століття, коли базар перенесли на сучасне місце, знесли ряд будинків вздовж вул. Валової і на їх місці зробили сквер.
Фото 1890-1900 року, видно ще стару низьку кам'яницю, яка обслуговувала базар:



Фото після 1902 року, на місці кам'яниці вже споруджений новий будинок:



Площа Міцкевича, площа Галицька
Вияснити що тут відбувається поки не вдалось, але виглядає, що це десь ще до Першої світової війни в австрійські часи.



Площа Данила Галицького (1918-1939)
На машині швидкої допомоги написано "DAR CZYTELNIKOW GAZETY PORANNEJ", тобто "дарунок від читачів ранкової газети". Тому можна припустити, що це не справжній нещасний випадок, а постановка, щоб зафіксувати на фотографії подарунок машини добровільній рятівничій службі. Подія відбувається біля будинку, в якому колись була доброчинна єврейська жіноча організація "Коло єврейських жінок ім. Рози Мельцель".



Площа Данила Галицького
На будівлі вивіска: "Miejska kuchnia ludowa". Вірогідно, що це один з дешевих закладів харчування, які міська рада Львова в 1914-1915 роках створила для допомоги незахищеним верствам населення, які включали і інтелігенцію.



Біля театру ім. Заньковецької, 1887—1888 р.
Будівництво колектора для Полтви.
Цікаво те, що зліва старе русло полтви, а справа якраз будують нове, по якому вона тече і зараз. Завдяки перенесенню і закриттю русла звільнилась площа на якій в 1897-1900 побудували Оперний театр.



Площа на проспекті Шевченка (колись це була площа Академічна)
До другої світової війни на місці пам'ятника Грушевському стояв схожий пам'ятник графу та польському драматургу Александрові Фредрі. Ще раніше на цьому місці була стара криниця. Навколо пам'ятника Фредрі була огорожа з декоративного ланцюга, який тепер прикрашає колонаду першого поверху Палацу мистецтв з боку вул. Коперника.



Перше львівське трамвайне депо на початку вул. Сахарова
Зараз цього будиночка перед трамвайним депо вже немає. Що з ним сталося поки вияснити не получилось, але по його розташуванню можна припустити, що він заважав спорудженню колій швидкісного трамваю напрямку Сахарова-Наукова, яке почалось в 1978 році. Тоді його могли і знести.



Головний залізничний вокзал.
В 1892 році залізниця перейшла у власність держави, тому виникла потреба в новій великій будівлі вокзалу. Відкритий в 1904 році, вокзал був найсучаснішим в Європі на той час. Як виявилось, спочатку трамвайні колії були проведені до самої будівлі вокзалу і трамвай зупинявся прямо напроти головного входу.



Будучи стратегічним об'єктом, головний вокзал був розбомблений прямо в перший же день Другої світової війни 1 вересня 1939 року, коли Німеччина напала на Польщу.
Будівля сильно постраждала і після війни деякий час тривали суперечки: відновлювати попередній вигляд вокзалу, чи знести залишки і побудувати новий. В результаті, як компроміс, прийняли рішення ззовні відновити будівлю, а інтер'єри зробити вже в стилі сталінського ампіру. Схоже, що тоді і вирішили зробити будівлю двоповерховою.



Пл. Григоренка.
Пам'ятник Францишеку Смольці - депутату австро-угорського сейму від Львова та ініціатору створення кургану Люблінської унії (той, на якому оглядовий майданчик високого замку). Споруджений пам'ятник в 1913 р. на місці давньої криниці. Зараз тут стоїть пам'ятник Св. Юрію Змієборцю.



Пл. Галицька.
Будинки 14 та 15 на площі Галицькій. Між ними — найвужча вуличка в центрі, яка колись називалась Крива, зараз вона є частиною вул. Нижанківського.



Пл. Катедральна, вул. Театральна.
Як виявилось, ця частина вул.Театральної в середині ХІХ ст. називалась Різницькою, бо тут розміщалось біля сорока м'ясницьких лавок і вони прямо тут рубали і продавали м'ясо. При цьому в кількох метрах від цього всього, навколо кафедрального собору в ті часи було кладовище. Дивне сусідство :) І їх не могли вигнати звідси аж до кінця ХІХ ст., бо їхні лавки розташовувались на приватній землі. А це фото десь початку ХХ ст., тому тут вже цього безладу не видно :)



Пл. Ринок.
Базар на пл. Ринок існував до 1944 р. Тут торгували овочами, фруктами, молочними продуктами, а також квітами. Цікаво, що мили вони овочі і фрукти прямо в фонтанах з статуями :) А самі фонтани збудовані на місцях старих водойм, які в ті часи забезпечували потребу міста в воді.



Проспект Свободи, перед Оперним театром.
Схоже, що статуя лева деякий час стояла перед входом в Оперний театр. Оскільки на фасаді за ним польський герб, то можна припустити, що фотографія зроблена в міжвоєнний період між 1918-1939 р. Цікаво в честь чого там встановили лева, бо на старіших фотографіях оперного його ще не було.



Пл. Данила Галицького, вул. Підвальна.
Це біля пожежної частини на вул.Підвальній. Фото початку ХХ ст. На машині написано - "Львівське добровільне рятункове товариство". Схоже що проводились навчання або їм подарували машину і вони радіють :)



Пл. Ринок, вхід до ратуші.
В 1880 році в честь візиту австрійського імператора Франца Йосифа до Львова над входом в ратушу встановили скульптурну групу з алегоріями Гостинності, Мужності і Патріотизму. Також перед входом встановили двох левів з гербами міста. В 1948 р. після війни левів відреставрували, а на портал ні.
UPD: Портал демонтували поляки в 1928 році під час реставрації ратуші.




Пл. Ринок. Вхід до ратуші з скульптурною групою.



А вот ще веселе фото :D це вул. Костюшка.
Можна сміливо стверджувати, що це перші люди, які пробували залізти в Полтву ;D Вони ж то не знають, що це не найкраще місце, щоб туди попасти))

59 коментарів:

  1. Танк возле Пекарской - это советский Т-28, причём, судя по поручневой антенне вокруг башни, танк командирский.

    Машинка похожа на Opel Kadett. Хотя, это вряд ли она.

    ВідповістиВидалити
  2. Спасибо, с танком уже на пикассе помогли, хотя о том, что можно определить командирский не знал.
    Машинку тоже вроде определили общими усилиями, похожа на БМВ-317. Наверное надо бы уже подредактировать сам пост :)

    ВідповістиВидалити
  3. По последней фото с солдатами, так есть и другие, где они вытаскивают бомбы которыми Львов был заминирован. Эти ребята - сапёры спасшие Львов от уничтожения.

    ВідповістиВидалити
  4. но они как-то странно спокойно толпятся вокруг, что разве разминирование проходило так безопасно?

    ВідповістиВидалити
  5. Уважаемый Николай, разминирование Или просто проверки канализации на предмет взрывоопасных зарядов требуют спокойствия и ещё раз спокойствия. Это очень ответственное и опасное дело.

    ВідповістиВидалити
  6. Да я имел в виду, что очень много их там собралось как для разминирования :) Но если они тольки ищут оружие или заряды, тогда может быть.

    ВідповістиВидалити
  7. Это замечательно! Спасибо автору, спасибо Манкурту за наводку! :)

    ВідповістиВидалити
  8. Отличный проект! Успехов!

    ВідповістиВидалити
  9. Винятковий проект, сер! Дуже талановитий ви є! Дякуємо за ваше мистецтво shaing генія з нами! Благословення ~<3~

    ВідповістиВидалити
  10. Spasibo - uze 20 let , kak uehal - posmotrel - takaya nostalgiya ... Blagodaru ot vsego serdza - I PROFESSIONAL otlichni - mne ochen poravilos. Uspehov i blagopoluchiya

    ВідповістиВидалити
  11. Идея не новая, но приятно было посмотреть на улицы, по которым я недавно прошлась.

    ВідповістиВидалити
  12. I've seen this style of photos before. Very unique and interesting. Congrats on being awarded blog of note!

    Duncan In Kuantan

    ВідповістиВидалити
  13. Very interesting photos. I'm so glad for Google Translate!

    Congratulations on being Blogger's Blog of Note!

    http://www.newjerseymemories.com

    ВідповістиВидалити
  14. fabulous photo/graphic! congrats on being named a Blog of Note!!

    ВідповістиВидалити
  15. Uau. Congratulations for your photos, you are creative a lot. It is interessing , the union of the past and the present in order you have need to look as architect and photographer to get the perfect. Excuse my english, because my natural language is portuguese.

    ВідповістиВидалити
  16. A picture is worth a thousand words. Really nice photos and I absolutely love it when there are comparison between modern picture and the historic ones.

    ВідповістиВидалити
  17. This is just wonderful... WOW!...

    Thank you for sharing..

    Omar

    ВідповістиВидалити
  18. Шикарно!!!! так цікаво!!!! дякую за такі неймовірні фото!!!!

    ВідповістиВидалити
  19. really good pictures. its an awesome idea.

    regards
    Atit
    [athoughtfactory.blogspot.com]

    ВідповістиВидалити
  20. Обожнюю Львів!Дуже гарне місто з прекрасними старими вуличками, найсмачнішою в країні кавою та гарячми шоколадом. В Вас вийшлі чудові фотографії, наче так воно и треба)

    ВідповістиВидалити
  21. My father was born & lived in lvov until he was captured with the Nazis & taken to a forced labour camp. These pictures are fascinating & one day i hope to visit the city.

    ВідповістиВидалити
  22. What a beautiful idea and unique! Keep up the good work. I started following you and look forward to see more!

    ВідповістиВидалити
  23. I do not understand the language, but the idea is superb! very inetresting pics...would you mind if I try this out in my city as well?

    ВідповістиВидалити
  24. Of course you should try to do this about your city. That's great way to explore it :) And this is not my invention, i saw this kind of photos about NY quite a while ago somewhere in internet.

    ВідповістиВидалити
  25. Дивовижно захоплюючий проект, а ідея з фотографіями просто вражає! Вітання!

    ВідповістиВидалити
  26. these are awesome! so interesting

    http://avocadosundays.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
  27. Hola! tu blog es bastante interesante, me gustan las fotos y los render de los proyectos. Me agrada la forma en que sobrepones fotos antiguas sobre fotos actuales das una panorámica interesante entre pasado y presente!

    No escribo ucraniano y mi ingles es malo asi que estoy utilizando un traductor de google para leer tu blog y dejar un post.

    saludos desde México
    bitácora-81
    ---------
    Hello! your blog is very interesting, I like the photos and rendering projects. I like the way they rise above current photos of old photos give an overview of past and present interesting!

    I do not write Ukrainian and my English is bad so I am using a google translator to read your blog and leave a post.

    greetings from Mexico
    bitácora-81

    ВідповістиВидалити
  28. Hey nice blog :)
    Check out mine if you have the time. Thanks. +followed
    http://www.mydailybeats.blogspot.com

    ВідповістиВидалити
  29. BAHHH!! I don't understand, but your photography is breathtaking! <3

    ВідповістиВидалити
  30. You did an amazing job matching those photos and their perspectives to modern day. Great job and I enjoyed reading the history and comparing the current state of things and how they once where.

    ВідповістиВидалити
  31. Really fantastic idea, and cleverly-composed photographs. Are the images postcards or photographs from a book/books? Alex (The Prague Vitruvius)

    ВідповістиВидалити
  32. Судя по месту, где сделана фотография, это, скорее всего, не канализационный люк, а телефонной связи. Вон он же выглядывает из-за правого края фотки (она, кстати, по правому краю не совсем точно смасштабирована, это даже по домам видно). Если это телефонисты, даже военные, то они вполне могут
    быть в прекрасно расположении духа, особенно учитывая положение того, который лежит.

    Командирский танк определяется по наличию вокруг башни поручневой антенны. Это самый демаскирующий фактор командирского танка, поэтому по танкам с антеннами огонь сосредотачивается всегда в самую первую очередь.

    ВідповістиВидалити
  33. I love this site I will follow him in my head also:
    http://apostasjogosonline.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
  34. good creativity.
    especially the black and white with the colored one!

    ВідповістиВидалити
  35. Świetny projekt! Przypomniały mi się polskie czasy we Lwowie. Jeszcze tu wrócimy!

    ВідповістиВидалити
  36. Интересная экскурсия. Спасибо.
    А костёл св. Лазаря не сохранился?

    ВідповістиВидалити
  37. Genialne!!! Ktoś powinien zajać sie takim projektem w Lublinie :) z chęcia opisałbym to na miom blogu :) www.everydaymckiewicz.blogspot.com

    ВідповістиВидалити
  38. Дуже гарна робота!
    Чим більше буде створюватися таких поєднань фотографій, тим ми більше будемо знати свою історію!

    ВідповістиВидалити
  39. Щиро вдячний за чудову роботу.
    Прийміть найщиріші вітання з Чернівців!
    Розмістив у своєму блозі вказавши ваш блог.
    http://starog1.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
  40. ШЕДЕВР! Браво, мастер! С удовольствием забираю в коллекцию. С нетерпением жду продолжения.
    Удачи & Творческих успехов ;)

    ВідповістиВидалити
  41. Нy що сказати! Супер. Популяризація, по-перше, Львова; добре донесений контекст історичного минулого із чудовими світлинами. Надіюсь і моє місто щось подібне матиме втілена хоча б у таких фото.

    ВідповістиВидалити
  42. wow@ I love your photos! I hope I get to visit this places too. Historical places are always a beauty to behold.

    www.postcardtrail.blogspot.com

    ВідповістиВидалити
  43. I can't read a lot of the posts but the photographs speak for themselves. They're quite beautiful! I love this project, it has helped me see the beauty in my own city of Indianapolis.
    www.ashleyspesard.blogspot.com

    ВідповістиВидалити
  44. A beautiful work you made. It is like a time machine.
    Thank you - תודה רבה

    ВідповістиВидалити
  45. Класна ідея і якісне втілення. Львову потрібні такі живі проекти!

    ВідповістиВидалити
  46. Спасибо за прекрасный фотопроект!
    Насчет события, запечатленного на фото площадей Мицкевича и Галичкого (фото 28) - знающие люди подсказали, что, возможно, это парад товарищества "Сокол" 1914 года. Вот ссылка на источник: http://bruchwiese.livejournal.com/312233.html

    ВідповістиВидалити