11.9.12

Відкритки "Моменти з минулого Львова" з найкращими фотографіями проекту

Тепер у Львові можна знайти відкритки з цими фото! :)



Пл. Григоренка.
Пам'ятник Францишеку Смольці - депутату австро-угорського сейму від Львова та ініціатору створення кургану Люблінської унії (той, на якому оглядовий майданчик високого замку). Споруджений пам'ятник в 1913 р. на місці давньої криниці. Зараз тут стоїть пам'ятник Св. Юрію Змієборцю.

Головний залізничний вокзал.
В 1892 році залізниця перейшла у власність держави, тому виникла потреба в новій великій будівлі вокзалу. Відкритий в 1904 році, вокзал був найсучаснішим в Європі на той час. Як виявилось, спочатку трамвайні колії були проведені до самої будівлі вокзалу і трамвай зупинявся прямо напроти головного входу.
Будучи стратегічним об'єктом, головний вокзал був розбомблений прямо в перший же день Другої світової війни 1 вересня 1939 року, коли Німеччина напала на Польщу.
Будівля сильно постраждала і після війни деякий час тривали суперечки: відновлювати попередній вигляд вокзалу, чи знести залишки і побудувати новий. В результаті, як компроміс, прийняли рішення ззовні відновити будівлю, а інтер'єри зробити вже в стилі сталінського ампіру. Схоже, що тоді і вирішили зробити будівлю двоповерховою.

Біля театру ім. Заньковецької, 1887—1888 р.
Будівництво колектора для Полтви.
Цікаво те, що зліва старе русло полтви, а справа якраз будують нове, по якому вона тече і зараз. Завдяки перенесенню і закриттю русла звільнилась площа на якій в 1897-1900 побудували Оперний театр.

Пл. Ринок, вхід до ратуші.
В 1880 році в честь візиту австрійського імператора Франца Йосифа до Львова над входом в ратушу встановили скульптурну групу з алегоріями Гостинності, Мужності і Патріотизму. Також перед входом встановили двох левів з гербами міста. В 1948 р. після війни левів відреставрували, а на портал ні.
UPD: Портал демонтували поляки в 1928 році під час реставрації ратуші.

Пл. Ринок.
Будівля на куті — Палац Любомирських, побудований в XVII ст. на місці п'яти давніх кам'яниць. Потім реконструйований в ХVIII ст. Саме з балкону цієї будівлі в 1941 році в окупованому німцями Львові був проголошений Акт відновлення Української держави. Довідавшись про це, Гітлер видав наказ негайно знищити рух Бандери.

Пл. Ринок.
Базар на пл. Ринок існував до 1944 р. Тут торгували овочами, фруктами, молочними продуктами, а також квітами. Цікаво, що мили вони овочі і фрукти прямо в фонтанах з статуями :) А самі фонтани збудовані на місцях старих водойм, які в ті часи забезпечували потребу міста в воді.

Площа на проспекті Шевченка (колись це була площа Академічна)
До другої світової війни на місці пам'ятника Грушевському стояв схожий пам'ятник графу та польському драматургу Александрові Фредрі. Ще раніше на цьому місці була стара криниця. Навколо пам'ятника Фредрі була огорожа з декоративного ланцюга, який тепер прикрашає колонаду першого поверху Палацу мистецтв з боку вул. Коперника.

Гранд готель, пр. Свободи
Будинок готелю був збудований в 1893 році. Так як і в попередньому двоповерховому будинку, через браму готелю можна було пройти в пасаж Гаусмана (пров. Крива Липа), з яким вони утворювали єдиний комплекс.

Площа Міцкевича.
За часів середньовіччя Полтва перед сучасною площею Міцкевича розділялась на два рукави і на невеличкому острові, який вони утворювали, з давніх часів була поставлена каплиця Божої Матері. Острівець той називався Марійний. В 1904 р. на цьому місці встановили пам'ятник А.Міцкевичу, після чого площа за часів Польщі часто використовувалась для урочистого прийому важливих гостей міста та інших визначних подій.

Проспект Свободи. Площа перед Оперним театром.

4 коментарі:

  1. Hello, thank you for this photos. Its wonderfull. I love this city.

    ВідповістиВидалити
  2. That's incridible. The city smells history. I wanna go there this summer.I am extremely grateful to you for this great content on blog. Thanks a lot for useful , information and blog . That's very nice. I will recommend all my friends on twitter and facebook.

    I think you do a great work here to post a nice blog . Really i like your blog . I will follow your blog.
    Thank you for everything . indeed I found a lot of things to read on this blog . Thank you .

    ВідповістиВидалити
  3. very creative. i've always wanted to do something similar to this.

    ВідповістиВидалити